Wróć do strony głównej!

Potrzebny sprzęt

 

Można kupić gotowy zestaw startowy: baniaki, rurki, garnek, baligometr, kapslownice i zarezerwować przynajmniej 7h,

tak w skrócie :)

 

Oczywiście niezbędne jest jeszcze poczytanie szerzej na temat produkcji piwa żeby nie popełniać standardowych błędów.

Proces robienia piwa

 

Sprawa jest dość prosta przynajmniej w domu...

Można kupić gotowy zestaw startowy: baniaki, rurki, garnek, baligometr, kapslownice i zarezerwować przynajmniej 7 h.

 

W skrócie: 

 

  • śrutowanie słodu w śrutowniku lub kupno ześrutowanego
  • zacieranie śruty w garnku po rosole 30l 
  • filtracja zacieru czyli odddzielanie brzęczki od słodu - wężyk 3/4 cala hydrauliczny
  • gotowanie brzeczki z chmielem w garnku 30l
  • oddzielanie chmielu od brzeczki, najlepiej gotować chmiel w hop spiderze
  • schładzanie brzeczki za pomocą chłodnicy miedzianej rurowej którą wkładamy do garnka i podłączamy pod zimną wodę
  • natlenianie brzeczki można zrobić poprzez przelanie z jednego naczynia do drugiego
  • fermentacja brzeczki poprzez dodanie drożdży:
    • fermentacja burzliwa ok 5 dni
    • fermentacja cicha 2 dni
  • leżakowanie i dojrzewanie piwa ok 2 tyg
  • rozlew do butelek
  • pasteryzacja niczym dżemu w domu
  • degustacja

 

Jak zrobić piwo w domu

 Czy jesteś osobą pełnioletnią i masz skończone 18 lat

Craft and Regional Beer              

Nasz Adres:

Browarnia Bastion  Sp. z o.o

ul. Przejazd 53 A 05-082
Blizne Łaszczyńskiego 
 

Kontakt:

tel: +48 501 732 727

email: Michal.Mroz@BrowarniaBastion.pl