My Google Maps Demo

Kontakt:

tel: +48 501 732 727

email: Michal.Mroz@BrowarniaBastion.pl

Nasz Adres:

Browarnia Bastion  Sp. z o.o

ul. Przejazd 53 A 05-082
Blizne Łaszczyńskiego 
 

Craft and Regional Beer              

Opowieści przy piwie

Trochę o chmielu

 

To jak muzyka dla naszych kubków smakowych, rozbrzmiewająca nutami cytrusów i tropikalnych owoców. To jak powiew świeżego powietrza, który przynosi nam orzeźwienie i radość.

To esencja natury, która nas zachwyca swoją świeżością i delikatnością. To hołd dla naszych zmysłów, które są poddawane ucztowaniu i uwodzeniu.

 

Rozróżnia się dwa rodzaje chmielu zwyczajnego:

  • chmiel goryczkowy

  • chmiel aromatyczny

Klasyfikacja opiera się na zawartości i proporcjach między zawartością alfa-kwasów i beta-kwasów oraz estrów.

 

Chmiele dostępne są w sprzedaży w postaci ekstraktu, szyszki i granulatu.

 

Chmiel to jedynie przyprawa do piwa mająca nadać piwu odpowiedni aromat i goryczkę. Aby uwarzyć piwo, potrzebny jest nam słód, woda i drożdże.

Na rynku jest dostępnych mnóstwo odmian chmielu różniących się między sobą poziomem goryczki i rodzajem aromatu. 

Rodzaje słodu

 

Obecnie w Polsce mamy dość duży wybór różnorodnych słodów. Na rynku dostępne są słody z kilku różnych słodowni - polskich, czeskich, niemieckich, belgijskich

Słód pilzneński 

Słód pszeniczny

Słód monachijski 

Słód Pale Ale

Słód karmelowy

Słody palone, barwiące, czekoladowe, czarne

Połączenie różnych proporcji tych słodów skutkuje otrzymaniem różnych piw, smaków, kolorów.

Piwo

 

Wyróżnia się przynajmniej 60 gatunków piwa.

Piwo to cała gama pomysłów, stylów nierzadko tak niesamowitych i różnych od siebie, że nawet niedoświadczony smakosz zauważy różnicę. 

Odpowiednie połączenie słodów, chmieli, drożdzy oraz sam proces warzenia decyduje o finalnym smaku piwa.

Kontakt

Wróć do strony głównej!