Wyróżnia się przynajmniej 60 gatunków piwa.
Piwo to cała gama pomysłów, stylów nierzadko tak niesamowitych i różnych od siebie, że nawet niedoświadczony smakosz zauważy różnicę.
Odpowiednie połączenie słodów, chmieli, drożdzy oraz sam proces warzenia decyduje o finalnym smaku piwa.
Obecnie w Polsce mamy dość duży wybór różnorodnych słodów. Na rynku dostępne są słody z kilku różnych słodowni - polskich, czeskich, niemieckich, belgijskich
Słód pilzneński
Słód pszeniczny
Słód monachijski
Słód Pale Ale
Słód karmelowy
Słody palone, barwiące, czekoladowe, czarne
Połączenie różnych proporcji tych słodów skutkuje otrzymaniem różnych piw, smaków, kolorów.
Rozróżnia się dwa rodzaje chmielu zwyczajnego:
chmiel goryczkowy
chmiel aromatyczny
Klasyfikacja opiera się na zawartości i proporcjach między zawartością alfa-kwasów i beta-kwasów oraz estrów.
Chmiele dostępne są w sprzedaży w postaci ekstraktu, szyszki i granulatu.
Chmiel to jedynie przyprawa do piwa mająca nadać piwu odpowiedni aromat i goryczkę. Aby uwarzyć piwo, potrzebny jest nam słód, woda i drożdże.
Na rynku jest dostępnych mnóstwo odmian chmielu różniących się między sobą poziomem goryczki i rodzajem aromatu.
Opowieści przy piwie
Craft and Regional Beer
Nasz Adres:
Browarnia Bastion Sp. z o.o
Kontakt:
tel: +48 501 732 727
email: Michal.Mroz@BrowarniaBastion.pl